Pierogi na słodko
Pierogi na słodko kojarzyć się mogą jedynie z owocowym nadzieniem. Ale nie u nas! My dodajemy do farszu także inne składniki, z których twaróg jest zapewne najbardziej lubiany i uniwersalny. Nadaje on pierogom lekko sernikowy posmak, a jego wyważona słodycz cieszy się uznaniem zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Do słodkich klusek można dodawać różnego rodzaju sosy, w tym z białej lub ciemnej czekolady czy też malinowy.
Pierogi nadziewane masą kokosową to już propozycja dla miłośników egzotycznych smaków, ale w nieco spolszczonej wersji. Farsz przygotowujemy bowiem na bazie kaszy jaglanej, która dzięki procesowi płukania traci swoją naturalną goryczkę, a podczas gotowania staje się kremowa i kleista. Dodajemy do niej wiórki i mleko kokosowe oraz białą czekoladę, która łagodnie komponuje się z konsystencją i smakiem pozostałych składników.
Wśród wyrobów podawanych na słodko nie mogło oczywiście zabraknąć wspomnianych na początku pierogów z owocami, także sezonowymi. Bez względu na porę roku podajemy dwa rodzaje klusek ze słodkim nadzieniem. Bananowe, poza masą owocową, zawierają też powidła z moreli i sporą szczyptę kardamonu, dzięki czemu smakują bardzo wyraziście. Pierogi nadziewane jabłkami prażonymi i świeżymi oraz cynamonem przypominają natomiast tradycyjny polski jabłecznik i mogą zastąpić podwieczorek czy deser!