Pierogi na słodko

pierogi na słodko

Pierogi na słodko kojarzyć się mogą jedynie z owocowym nadzieniem. Ale nie u nas! My dodajemy do farszu także inne składniki, z których twaróg jest zapewne najbardziej lubiany i uniwersalny. Nadaje on pierogom lekko sernikowy posmak, a jego wyważona słodycz cieszy się uznaniem zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Do słodkich klusek można dodawać różnego rodzaju sosy, w tym z białej lub ciemnej czekolady czy też malinowy.

Pierogi nadziewane masą kokosową to już propozycja dla miłośników egzotycznych smaków, ale w nieco spolszczonej wersji. Farsz przygotowujemy bowiem na bazie kaszy jaglanej, która dzięki procesowi płukania traci swoją naturalną goryczkę, a podczas gotowania staje się kremowa i kleista. Dodajemy do niej wiórki i mleko kokosowe oraz białą czekoladę, która łagodnie komponuje się z konsystencją i smakiem pozostałych składników.

Wśród wyrobów podawanych na słodko nie mogło oczywiście zabraknąć wspomnianych na początku pierogów z owocami, także sezonowymi. Bez względu na porę roku podajemy dwa rodzaje klusek ze słodkim nadzieniem. Bananowe, poza masą owocową, zawierają też powidła z moreli i sporą szczyptę kardamonu, dzięki czemu smakują bardzo wyraziście. Pierogi nadziewane jabłkami prażonymi i świeżymi oraz cynamonem przypominają natomiast tradycyjny polski jabłecznik i mogą zastąpić podwieczorek czy deser!

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.