Pierogi mięsne 

pierogi z mięsem

Dla wielu osób pierogi mięsne to najbardziej charakterystyczny rodzaj tej potrawy. Tradycyjnie przygotowywany farsz o dość gładkiej konsystencji i wyrazistym smaku sprawia, że dobrze komponują się z różnymi dodatkami, takimi jak smażona cebula czy skwarki. W naszej pierogarni poszliśmy jednak o krok dalej i obok nadzienia z gotowanej, mielonej wieprzowiny przygotowujemy też farsze z:

  • kaszanki z dodatkiem boczku, jabłka i nutki chili,
  • gęsiny mieszanej z podrobami, którą uzupełnia suszona żurawina, jabłko i cebula,
  • pieczonego mięsa kaczki, do którego dodajemy pomarańcze, morele suszone, pora, cebulę i jabłko,
  • wędzonego boczku, ziemniaków i smażonej cebuli, który trafia do pierogów chłopskich.

 

Pierogi kuchni wschodniej

Naszym Klientom oferujemy także możliwość posmakowania pierogów kuchni wschodniej, to jest pielmieni oraz chinkali.

Pielmieni to danie z kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, które przypomina nasze typowe pierogi mięsne. W tym wariancie są jednak nadziewane surowym mięsem wieprzowym, które dopiero w trakcie gotowania zostaje podduszone, wypuszcza nieco soków, a więc nadaje farszowi wyczuwalną wilgotność. Powstający wewnątrz wywar sprawia, że takie pierożki najlepiej smakują w całości, rozgryzane dopiero w ustach – stąd są raczej nieco mniejsze niż zwykłe.

Pierożki chinkali są natomiast jednym z dań gruzińskich, wypełnianym farszem z surowej wołowiny (u nas jest to mięso z polędwicy wołowej) i aromatycznych przypraw, takich jak kolendra. Ich cechą charakterystyczną jest kształt przypominający nieco sakiewki zalepiane od góry. Chinkali je się także nieco inaczej niż pierogi polskie. Podobnie, jak w przypadku pielmieni, wewnątrz nich znajduje się mięsny wywar. Zgodnie z tradycją pierożki te należy więc jeść rękami, chwytając za czubeczek i nagryzając. Najpierw wypija się rosół ze środka, a dopiero potem rozgryza resztę pieroga.

 

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.